De grote Moneyou Spaartest: de resultaten

Wat weten we over sparen? Schatten we het spaargedrag van onze medemens juist in? Begrijpen we de basisprincipes van sparen? En begrijpen we wel wat er gebeurt met de centen die we een jaar op een spaarrekening parkeren? Moneyou trok op onderzoek en bevroeg 2122 Belgen via een grote spaartest. Deze was te vinden op spaargids.be en hln.be. Hieronder vind je een overzicht van de resultaten.

“Belg scoort gemiddeld 6 op 10 op Moneyou Spaartest”

We sparen met z’n allen, en massaal

“Belg heeft spaarvarken in de maag”, dat kopte Het Laatste Nieuws begin januari 2018. In 2017 stroomde vijf miljard euro extra naar de gereglementeerde spaarrekening van de Belg . We sparen met z’n allen, en massaal, zoveel is duidelijk. Maar hoe schatten we het spaargedrag van anderen in? In werkelijkheid spaart 2 op de 3 Belgen. Maar 63% van de respondenten schatte dit aantal lager in.

Hoeveel spaargeld alle Belgen samen op hun spaarrekening hebben staan, werd dan weer beter ingeschat. 58% van de respondenten wist deze vraag correct te beantwoorden (260 miljard euro).

13% kiest voor een spaarbuffer van 12 maanden

Een spaarbuffer van zes maandlonen volstaat, dat weet 73% van de respondenten. 13% speelt op zeker en zegt dat twaalf maandlonen de beste buffer is.

87% weet wat het depositogarantiestelsel inhoudt

Financiële termen die eigen zijn aan een spaarrekening blijken gekend te zijn en worden ook inhoudelijk gesnapt. 87% weet dat het depositogarantiestelsel ervoor zorgt dat je maximaal €100.000 spaargeld terugbetaald krijgt wanneer je bank failliet gaat. Ook de term getrouwheidspremie is duidelijk voor 89% van de respondenten, 66% weet dat deze premie na twaalf maanden uitbetaald wordt.

Regeling roerende voorheffing niet altijd duidelijk

Dat een spaarrekening met een vrijstelling van de roerende voorheffing en een minimale wettelijke vergoeding van 0.11% een spaarrekening met een getrouwheidspremie is, blijkt niet duidelijk te zijn voor 42% van de deelnemers.

Het al dan niet betalen van een roerende voorheffing hangt af van het feit of de spaarrekening gereglementeerd is of niet. Bij een gereglementeerde spaarrekening is de renteopbrengst vrijgesteld van belastingen tot 960 euro, bij een niet-gereglementeerde spaarrekening betaal je 30% roerende voorheffing op je rente. De minimum basisrente op een spaarrekening is 0.01%, de minimum getrouwheidspremie is 0.10%, samen dus 0.11%.

Belg weet welke rente er in de spaarmarkt aangeboden wordt

Dat de meeste rentes die aangeboden worden lager liggen dan 0.15% weten we dan weer wel. 74% van de respondenten wist deze vraag juist te beantwoorden, maar slechts 33% ziet in dat deze lagere rentes geen bedreiging zijn voor hun spaarcenten. Opvallend is dat meer Franstaligen dit beseffen dan Nederlandstaligen (NL: 29% vs. FR: 40%). Geld uitgeven wordt door Nederlandstaligen dan weer minder vaak gezien als een bedreiging voor hun spaargeld dan door Franstaligen (NL: 32% vs. FR: 23%).

Tot slot zijn spaarvraagstukken niet echt aan de Belg besteed, de helft van de respondenten komt tot de juiste conclusie.

Kies een Moneyou spaarrekening

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen