Slim sparen in tijden van lage rente: Zes tips

Heeft sparen nog zin met zo’n lage spaarrente? Zeker wel, want sparen is meer dan kijken naar de rentevoet. Sparen is in de eerste plaats geld opzij zetten als financiële buffer of voor een specifiek doel. Consumptie is, nog meer dan inflatie, de grootste bedreiging voor een spaarder. Bovendien zijn wel degelijk mogelijkheden om je spaargeld te doen groeien. Hier zijn zes slimme en eenvoudige spaartips.

“Consumptie is, nog meer dan inflatie, de grootste bedreiging voor een spaarder.”

1. Gebruik een aparte financiële buffer voor tegenslagen

Sparen om te sparen, geeft niet meteen voldoening. Al kan het nooit kwaad om een extraatje opzij te zetten, voor als je eens pech hebt: ziekte, schadegeval …  Drie keer de netto maandwedde opzij zetten als vangnet geeft toch een veilig gevoel. Met deze buffer hoef je in geval van pech ook niet onmiddellijk te raken aan andere spaarcenten of beleggingen.

2. Spaar voor een concreet doel

Sparen gaat makkelijker wanneer je weet waarvoor je spaart. Dan heb je een motivatie en ga je meer moeite doen. Een nieuwe badkamer, een reis of een auto: met een tastbaar spaardoel voor ogen, weet je precies welk bedrag je nodig hebt. Je zal jouw doel dan ook sneller bereiken. Ook sparen voor kinderen of kleinkinderen op een aparte rekening is bijzonder motiverend en ook makkelijk om later aan elk kind of kleinkind het geld ten gepasten tijde te geven.

3. Behoud het overzicht

Heb jij een goed idee van je maandelijkse inkomsten én uitgaven? Dat is belangrijk, want zo weet je precies hoeveel je per maand opzij kan zetten. Een spaarrekening levert nu eenmaal meer op dan een zichtrekening. Je kan maar beter van die extra rente profiteren. 
En heb je een goed overzicht waarvoor je spaart en hoeveel je al bijeen gespaard hebt voor elk doel? Handig is ook je aparte spaarrekeningen te hanteren voor de verschillende spaardoelen. Een doorlopende opdracht van een vast bedrag per maand, blijft een eenvoudige en makkelijke manier om na verloop van tijd een mooi bedrag bijeen te sparen.

4. Bespaar waar je kan en zet extra’s opzij

Hoe beter je inzicht op je uitgaven, hoe meer je bespaart. Bewuster met je uitgaven omgaan, leidt vanzelf tot spaarzamer leven. Wat je overhoudt, zet je best meteen op je spaarrekening. Besparen is dus ook een vorm van slim sparen. Ontvang je onverwacht een mooie som, bijvoorbeeld een teruggave van de belastingen, dan kan je die ook meteen op je spaarrekening parkeren. Laat je die som op je zichtrekening staan, dan verdwijnt ze al snel als sneeuw voor de zon. Extraatjes afscheiden van de reguliere geldstromen lijkt zinloos, maar dat is het zeker niet.

5. Gebruik een doorlopende spaaropdracht

Weet je hoeveel je sowieso kan opzij zetten? Met een doorlopende opdracht van je zichtrekening naar een spaarrekening hoef je niet elke maand stil te staan of je gaat sparen, het gebeurt gewoon automatisch. En wanneer je die aparte spaarrekening dan een tijdje niet bekeken hebt, kom je vaak voor een positieve verrassing te staan: de doorlopende opdracht gecombineerd met zelf regelmatig wat opzij zetten leidt al snel tot een mooi spaarpotje. Die spaardiscipline went snel, net zoals een afbetaling van je woning of de voorschotten van  een elektriciteitsrekening. En natuurlijk blijft het geld op de spaarrekening altijd beschikbaar. In een maand waarin je wat nipter zit, kan je altijd terugboeken. Met een sparen app heb je de spaarrekening in je broekzak en is terugboeken zo gepiept.

6. Zet spaargeld opzij naar een aparte rekening

Spaargeld opzij zetten naar een rekening die je niet elke dag bekijkt heeft als voordeel dat je niet snel verleid wordt om het spaargeld uit te geven. Kan je dat geld voor een langere termijn opzij zetten, dan kies je best voor een spaarrekening met een lange termijn horizon, zoals de Moneyou Plus Spaarrekening. Zo profiteer je van de hoogst mogelijke rente. En toch blijft dit geld altijd onmiddellijk beschikbaar.

Kies een Moneyou spaarrekening

Terug naar het overzicht

Sluiten

Inloggen